Internet, TV og Telefoni

 

Internettet
Om netværket
Morbærhaven leverer selv internet til boligforeningens 1064 lejligheder. Nettet drives af frivillige, og derved holdes prisen nede på 35 kr. om måneden, hvilket betales over huslejen.
Internettet er NAT type 2 (Strict), hvilket kan volde problemer for nogle konsoller.
Ved fejl på internettet skal du sikre dig, at fejlen ikke forårsages af dit eget udstyr, såsom trådløs router, kabler osv., du kan læse her hvad du skal gøre. Kan du derefter forsat ikke komme på internettet, skal du kontakte netværksgruppen eller administrationen.Fordele og ulemper ved Morbærhavens internet
Morbærhaven deles om en fælles internet-adgang som p.t. er på 5 Gbit symmetrisk. Du vil opleve, at Morbærhavens internetadgang er meget hurtig.
I praksis foregår det ved, at alle computere på Morbærhavens netværk er skjult bag en fælles gateway. Det har den fordel, at en hacker udenfor Morbærhaven ikke har direkte adgang til din computer. Det har til gengæld også den ulempe, at din computers IP-adresse ikke er direkte synlig på internettet. Du har derfor ikke mulighed for f.eks. at opsætte din egen offentlige web-server via Morbærhavens netværk.
Hvis du blot vil bruger Morbærhavens netværk til e-mail og til at surfe på nettet, er disse begrænsninger uden betydning for dig.

Alternativ netværksadgang
Du har ret til og mulighed for at etablere din egen private internetadgang parallelt med Morbærhavens internetadgang. De fleste smartphones tilbyder internetadgang via mobil-telefonnettet. Dertil kommer, at der i hver lejlighed findes et telefonstik, som ejes af TeleDanmark. Via dette stik kan du etablere egen ADSL-forbindelse hos enhver kommerciel internetudbyder i Danmark.
En sådan ADSL-forbindelse vil være både langsommere og dyrere end internetadgang via Morbærhavens netværk. Til gengæld får du i reglen en IP-adresse, som er direkte synlig på Internettet. Beboere, som benytter sig af denne mulighed, er typisk beboere, som har behov for at kunne kontakte deres computere i Morbærhaven direkte via en VPN- eller en SSH-forbindelse. Hvis disse begreber ikke siger dig noget, har du sandsynligvis ikke behovet.
Selvom du har ret til at oprette en sådan parallel forbindelse skal du stadig sikre dig, at du ikke kommer til at åbne en bagdør for hackere til Morbærhavens netværk. Det er dit ansvar at sørge for, at din private internetadgang er behørigt adskilt fra Morbærhavens netværk. Gør du ikke det, vil du blive frakoblet Morbærhavens netværk.

Styringen af Morbærhavens netværk
Morbærhavens netværk styres af netværksgruppen, som er en frivillig, ulønnet gruppe beboere. To af disse er af generalforsamlingen valgt som netværksadministratorer. Netværksadministratorerne har det overordnede ansvar for Morbærhavens netværk.

Kontakt til netværksgruppen og hjælp med netværket
Du kan skrive til netværksgruppen på help@aub.dk. Netværksgruppen holder møde hver den sidste mandag i måneden i gruppens lokaler, som findes i kælderen under administrationen, center 2.. Du kan møde op her, hvis du ønsker at være medlem af gruppen eller ønsker at diskutere principielle forhold omkring netværket.

Regler, som du skal overholde på Morbærhavens Internet
TV signalet
Om TV-signalet
Morbærhaven får leveret TV-signal fra Trio-Net, som tilbyder digitalt i DVB-C MPEG4 i fuld HD. Vi overgår pr 1/7 2018 til Stofa. Har du problemer med dit tv-signal, skal du kontakte TV-udvalget, administrationen eller Trio-Net.
Kontakt TV-udvalget
Kanalerne
Grundpakken
DR 1 (HD)
DR 2
DR 3
DR K
DR Ramasjang
DR Ultra
TV Lorry
Folketingskanalen
Sverige 1
Sverige 2
3 Sat
TV 2 Norge
ARD
TV5 Monde
TV4 Sverige
Fuldpakken
TV2 Danmark (Lorry)
Tv3
Tv3+
Tv3 Puls
EuroSport DK
EuroSport2
Al Jazeera
National Geographic
BBC World News
BBC Entertainment
BBC Earth
BBC Brit
Opsætning af kanaler
Hvis du ikke modtager nogle kanaler, kan det være fordi du ikke har et godkendt Yousee-/Stofa-antennekabel. Disse kan købes ved bl.a. Harald Nyborg, Silvan, Føtex m.m.
Derudover kan du prøve at indstille dit tv med følgende (eller hvis dit TV har indstilling Stofa, vælg den):
Frekvens: 346 Mhz
Netværks-ID: 0
Modulation: 64 QAM
Symbol Rate: 6900 KS
Telefoni
Telefon-signalet:
Der er mulighed for at få telefoni og internet (hvis man ønsker andet end Morbærhavens internet) via TDC.