Internet og TV

Internettet
Om netværket
Morbærhaven leverer selv internet til boligforeningens 1064 lejligheder. Nettet drives af frivillige, og derved holdes prisen nede på 35 kr. om måneden, hvilket betales over huslejen og kan derfor ikke fravælges.
Internettet er NAT type 2 (Strict), hvilket kan volde problemer for nogle konsoller.
Ved fejl på internettet skal du sikre dig, at fejlen ikke forårsages af dit eget udstyr, såsom trådløs router, kabler osv., du kan læse her hvad du skal gøre. Kan du derefter forsat ikke komme på internettet, skal du kontakte netværksgruppen.

Fordele og ulemper ved Morbærhavens internet
Morbærhaven deles om en fælles internet-adgang som p.t. er på 5 Gbit symmetrisk for hele haven. Båndbreden bliver fordelt dynamisk men man kan forvente en 200/200 mbps pr lejemål.
I praksis foregår det ved, at alle computere på Morbærhavens netværk er skjult bag en fælles gateway. Det har den fordel, at en hacker udenfor Morbærhaven ikke har direkte adgang til din computer. Det har til gengæld også den ulempe, at din computers IP-adresse ikke er direkte synlig på internettet. Du har derfor ikke mulighed for f.eks. at opsætte din egen offentlige web-server via Morbærhavens netværk.
Hvis du blot vil bruger Morbærhavens netværk til e-mail og til at surfe på nettet, er disse begrænsninger uden betydning for dig.

Alternativ netværksadgang
Du har ret til og mulighed for at etablere din egen private internetadgang. De fleste smartphones tilbyder internetadgang via mobil-telefonnettet. Dertil kommer, at der i hver lejlighed findes et telefonstik, som ejes af TDC. Via dette stik kan du etablere egen ADSL-forbindelse hos enhver kommerciel internetudbyder i Danmark.
En sådan ADSL-forbindelse vil være både langsommere og dyrere end internetadgangen via Morbærhavens netværk. Til gengæld får du i reglen en IP-adresse, som er direkte synlig på Internettet.
Selvom du har ret til at oprette en sådan parallel forbindelse skal du stadig sikre dig, at du ikke kommer til at åbne en bagdør for hackere til Morbærhavens netværk. Det er dit ansvar at sørge for, at din private internetadgang er behørigt adskilt fra Morbærhavens netværk. Gør du ikke det, vil du blive frakoblet Morbærhavens netværk.

Styringen af Morbærhavens netværk
Morbærhavens netværk styres af netværksgruppen, som er en frivillig, ulønnet gruppe beboere. Op til to af disse er af generalforsamlingen valgt som netværksadministratorer. Netværksadministratorerne har det overordnede ansvar for Morbærhavens netværk.

Kontakt til netværksgruppen og hjælp med netværket
Du kan skrive til netværksgruppen på help@aub.dk. Netværksgruppen holder møde hver den sidste mandag i måneden i gruppens lokaler, som findes i kælderen under administrationen, center 2.. Du kan møde op her, hvis du ønsker at være medlem af gruppen eller ønsker at diskutere principielle forhold omkring netværket.

Regler, som du skal overholde på Morbærhavens Internet
TV signalet
Om TV-signalet
Morbærhaven får leveret TV-signal (DVB-C) gennem antennestikket i stuen (I 1½-vær. lejligheder er antennestikket på 1. sal koblet fra.) fra Stofa.
Du skal selv bestille TV-pakke igennem dem. Du kan også sætte din egen parabol (DVB-S) op, men så skal du kontakte administrationen for vejledning.
Med en almindelig stueantenne (DVB-T) kan du modtage DR’s kanaler og andre gratiskanaler.