Vigtig viden inden du indretter

Gode råd til indretning

Du længes sikkert efter at få flyttet din seng på plads, hængt billeder op på væggen og tage dit køkken i brug. Her er lige nogle tips, som kan spare dig for ærgelser:

Pas på med at bore i nogle af væggene

Lad være med at bore i væggen med spejlet på badeværelset. Der går vand­rør ned i væggen til blandings­batteriet og til toilettet, og rørene er ført lidt forskellig fra lejlighed til lej­lighed, så det er umuligt at sige præ­cist, hvor rørene går. Det gælder kun væggen med spejlet; de andre vægge kan du roligt bore i. Hvis du insiste­rer på at bore i væggen med spejlet, kan det anbefales at låne en så­kaldt ‘rørfinder’, som kan lokalisere rørene i væggen. Du kan låne en sådan på beboerkontoret eller hos administrationen. Hvis du ikke bor i en endelejlighed vil væggen i entréen og bag mellemgangsdøren støde op imod din nabos badeværelse, som også indeholder vandrør. Vær opmærksom på, at du ved at bore i væggen i vindfanget eller lige bag mellemgangsdøren også kan risikere at ramme et vandrør.

Væggene mellem lejlighederne i stueetagen er lavet af meget hård beton, og du kan ikke bore i dem med en almindelig boremaskine. På beboerkontoret kan du gratis (men mod depositum) låne en boremaskine som kan bore i disse væggene. Benyt dig af dette tilbud af hensyn til både dig selv og dine naboer.


Det, som er fremhævet med rødt, er de steder, hvor det er farligt at bore.

Væggen mellem vinduerne er lavet af gips, så der må max hænges 10 kg op på denne. Du skal bruge specielle gipsplugs til dette. 

Pas på træværket

Undgå at bore i de malede eller lakerede træflader, og forsøg om muligt at undgå at sætte søm, skruer eller andre mærker i disse flader. Dette omfatter døre, skabslåger og det indvendige af skabene. Hvis der kommer det mindste hak i nogle af disse flader, skal hele fladen males eller lakeres på ny, når du flytter, og omkostningerne hertil skal du selv dække. 

Du kan godt bore i væggene og skrue f.eks. lampekroge op i loftet. Huller i væggene skal også repareres når du fraflytter, men det er ikke så omkostningstungt. Bor du længere tid i Morbærhaven, overtager boligselskabet gradvist udgiften til behandling af vægge og lofter. 

Nogle vægpartier er lavet af træ, f.eks. siden af klædeskabet. Reparation af mindre sømhuller og ridser her overtages også gradvis af boligselskabet. Pas dog på med at hænge tunge hylder op i disse plader – de kan ikke holder til det, og i så fald vil boligselskabet ikke dække skaberne.

Gulvene og lofterne

Det er en god idé at tænke på at beskytte parketgulvet med det samme. Det nemmeste er at lægge et væg-til-væg tæppe. Husk dog, at nogle tæpper kræver, at man spreder lidt talkum under tæppet, hvis det lægges direkte på et lakeret parketgulv. Spørg tæppeforhandleren om råd. Et nyt tæppe kan fås fra omkring 500 kr, og du kan være heldig at finde en tæpperest, der passer nogenlunde, for et par hundrede kr. Denne moderate udgift kan spare dig for store udgifter, når du fraflytter lejligheden, da det er svært at undgå slidmærker på et parketgulv. En kontorstol på hjul kan på få måneder lave så dybe mærker i lakken, at selv en nylakering ikke længere er tilstrækkelig – det kræver en tre-dobbelt slib og lakering, hvilket er dyrt. 

Undlad at klistre tæppet fast med dobbeltklæbende tape.

Bemærk, at der ikke må hænges ting op i gipslofterne i bad og entré.

Lofterne i hemslejlighederne er meget sarte. Overvej om du kan etablere lys i hemsen uden at hænge lamper op i loftet, og undgå generelt at skrue eller bore i dette loft. 


Gummibelægning fra tæppe som er vulkaniseret med gulvlakken.

Gardin- og rørkasser (2-vær.)

Der må ikke bores eller hænges ting op i gardin- og rørkasser. Der må heller ikke sættes nogen typer af tape på gardinkassen.