Internet og TV

Internettet
Om netværket
Morbærhaven leverer selv internet til boligforeningens 1064 lejligheder og derved holdes prisen nede på 45 kr. om måneden, hvilket betales over huslejen og kan ikke fravælges.Ved fejl på internettet skal du sikre dig, at fejlen ikke forårsages af dit eget udstyr, såsom trådløs router, kabler osv, du kan læse her hvad du skal gøre. Kan du derefter forsat ikke komme på internettet, skal du kontakte administrationen.

Tilslutning til internettet
Du kan tilslutte dig Morbærhavens netværk og internetopkobling ved at tilslutte din computer eller andet udstyr direkte i den grønne netværksport i radiatorbænken.

Netstik i Radiatorbænk

Ønsker du at tilslutte flere enheder samtidigt, eller ønsker du trådløst netværk i lejligheden skal du selv investere i en netværks switch eller en trådløs router. Disse kan fås i mange prisklasser alt efter ønsker og behov. Vi anbefaler at du køber en switch eller router der som minimum understøtter gigabit forbindelse for at få bedst udbytte af netværket.

Fordele og ulemper ved Morbærhavens internet
Morbærhaven deles om en fælles internet-adgang som p.t. er på 10 Gbit symmetrisk for hele haven. Båndbreden bliver fordelt dynamisk, men man kan typisk forvente en 200/200 mbps pr lejemål.
I praksis foregår det ved, at alle computere på Morbærhavens netværk er skjult bag en fælles gateway. Det har den fordel, at en hacker udenfor Morbærhaven ikke har direkte adgang til din computer. Det har til gengæld også den ulempe, at din computers IP-adresse ikke er direkte synlig på internettet. Du har derfor ikke mulighed for f.eks. at opsætte din egen offentlige web-server via Morbærhavens netværk.
Hvis du blot vil bruger Morbærhavens netværk til streaming, gaming, e-mail og til at surfe på nettet, er disse begrænsninger uden betydning for dig.

Alternativ netværksadgang
Du har ret til og mulighed for at etablere din egen private internetadgang. De fleste smartphones tilbyder internetadgang via mobil-telefonnettet. Dertil kommer, at der i hver lejlighed findes et antennestik, som ejes af TDC. Via dette stik kan du etablere egen ADSL-forbindelse hos enhver kommerciel internetudbyder i Danmark.

En sådan ADSL-forbindelse vil være både langsommere og dyrere end internetadgangen via Morbærhavens netværk. Til gengæld får du i reglen en IP-adresse, som er direkte synlig på Internettet.
Selvom du har ret til at oprette en sådan parallel forbindelse skal du stadig sikre dig, at du ikke kommer til at åbne en bagdør for hackere til Morbærhavens netværk. Det er dit ansvar at sørge for, at din private internetadgang er behørigt adskilt fra Morbærhavens netværk. Gør du ikke det, vil du blive frakoblet Morbærhavens netværk.

Support til brugere af Morbærhavens netværk
Ved problemer med internettet skal du kontakte administrationen via email på help@aub.dk eller via de øvrige kontaktmuligheder som du kan finde hér.

Regler, som du skal overholde på Morbærhavens Internet
TV-signalet
Om TV-signalet
Morbærhaven får leveret TV-signal (DVB-C) gennem antennestikket i stuen (I 1½-vær. lejligheder er antennestikket på 1. sal koblet fra.) fra Stofa.
Du skal selv bestille TV-pakke igennem dem. Du kan også sætte din egen parabol (DVB-S) op, men så skal du kontakte administrationen for vejledning.
Med en almindelig stueantenne (DVB-T) kan du modtage DR’s kanaler og andre gratiskanaler.
Sæt din egen parabol op.
Parabol Vil du gerne sætte din egen parabol op?
Der er en rigtig måde, at gøre det på, og det er ikke den, du ser på billedet her ved siden af.
På facaden over din hoveddør sidder der en lille hvid boks. I den er der et parabolstik, hvorfra der går et parabolkabel ned i et stik, der sidder sammen med det antennestik, du normalt bruger.
Det er vigtigt, at du kontakter administrationen før du sætter parabolen op.
Det er nemlig ikke helt lige meget, hvor og hvordan den bliver sat fast.