Internet og TV

Internettet

Om netværket
Morbærhaven leverer internet til alle boligforeningens 1064 lejligheder. Prisen for internet er 94 kr. om måneden, som betales sammen med huslejen og ikke kan fravælges. Ved problemer med internettet skal du først sikre dig, at fejlen ikke skyldes dit eget udstyr, såsom trådløse routere, kabler osv. Du kan finde instruktioner om, hvad du skal gøre, her.
Hvis du stadig ikke kan få forbindelse til internettet efter at have kontrolleret dit udstyr, skal du kontakte
administrationen for yderligere hjælp.

Tilslutning til internettet
Du kan tilslutte dig Morbærhavens netværk og internetopkobling ved at tilslutte din computer eller andet udstyr direkte i den grønne netværksport i radiatorbænken.

Hvis du ønsker at tilslutte flere enheder samtidigt eller ønsker du trådløst netværk i lejligheden, skal du selv investere i en netværksswitch eller en trådløs router. Disse kan fås i mange prisklasser afhængigt af dine ønsker og behov. Vi anbefaler, at du køber en switch eller router, der som minimum understøtter gigabit-forbindelse, for at få bedst udbytte af netværket.

Fordele og ulemper ved Morbærhavens internet
Morbærhaven deles om en fælles internetadgang, som i øjeblikket er på 10 Gbit symmetrisk for hele haven. Båndbreden bliver fordelt dynamisk, men man kan typisk forvente en 200/200 mbps pr. lejemål.

I praksis fungerer det ved, at alle computere på Morbærhavens netværk er skjult bag en fælles gateway. Det har den fordel, at en hacker udenfor Morbærhaven ikke har direkte adgang til din computer. Det har til gengæld også den ulempe, at din computers IP-adresse ikke er direkte synlig på internettet. Du har derfor ikke mulighed for f.eks. at opsætte din egen offentlige webserver via Morbærhavens netværk. Hvis du blot vil bruger Morbærhavens netværk til streaming, gaming, e-mail og til at surfe på nettet, er disse begrænsninger uden betydning for dig.

Alternativ netværksadgang
Du har ret til og mulighed for at etablere din egen private internetadgang. De fleste smartphones tilbyder internetadgang via mobiltelefonnettet. Derudover findes der i hver lejlighed et antennestik, som ejes af TDC. Via dette stik kan du etablere egen ADSL-forbindelse hos enhver kommerciel internetudbyder i Danmark.

En sådan ADSL-forbindelse vil være både langsommere og dyrere end internetadgangen via Morbærhavens netværk. Til gengæld får du i reglen en IP-adresse, som er direkte synlig på Internettet. Selvom du har ret til at oprette en sådan parallel forbindelse, skal du stadig sikre dig, at du ikke kommer til at åbne en bagdør for hackere til Morbærhavens netværk. Det er dit ansvar at sørge for, at din private internetadgang er behørigt adskilt fra Morbærhavens netværk. Gør du ikke det, vil du blive frakoblet Morbærhavens netværk.

Support til brugere af Morbærhavens netværk
Ved problemer med internettet skal du kontakte administrationen via e-mail på help@aub.dk eller via de øvrige kontaktmuligheder som du kan finde hér.

Regler, som du skal overholde på Morbærhavens Internet

TV-signalet

Om TV-signalet
Morbærhaven får leveret TV-signal (DVB-C) gennem antennestikket i stuen fra Stofa. I 1½-værelses lejligheder er antennestikket på 1. sal koblet fra. Du skal selv bestille en TV-pakke gennem Stofa.

Du har også mulighed for at sætte din egen parabol (DVB-S) op, men du skal kontakte administrationen for vejledning. Med en almindelig stueantenne (DVB-T) kan du modtage DR’s kanaler og andre gratiskanaler.

Sæt din egen parabol op

Vil du gerne sætte din egen parabol op?
Der er en rigtig måde, at gøre det på, og det er ikke den, du ser på billedet her ved siden af.
På facaden over din hoveddør sidder der en lille hvid boks. I den er der et parabolstik, hvorfra der går et parabolkabel ned i et stik, der sidder sammen med det antennestik, du normalt bruger.

Det er vigtigt, at du kontakter administrationen før du sætter parabolen op.
Det er nemlig ikke helt lige meget, hvor og hvordan den bliver sat fast.